These are the most outstanding winter beers for 2021 / 2022

De dagen worden korter en de temperatuur begint langzaam te zakken richting 0. Dat kan maar een ding betekenen: winterbieren zijn weer volop verkrijgbaar! Deze speciaalbieren staan bekend om hun, donkere kleur, ‘rijke full body’ smaak en beleving. We hebben het natuurlijk over Old Ale, Scotch Ale en Barley Wine. In dit blog vertellen wij welke unieke winterbieren jij niet mag missen in de winter van 2021/2022.

Scotch Ale (Wee Heavys)

Ooit wel eens gehoord van Wee Heavys bier? Ook wel Scotch Ale genoemd? Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen in Schotland tijdens de 19de eeuw en staat bekend om zijn hoge gisting. Scotch Ale werd vooral geserveerd in kleine hoeveelheden en was te verkrijgen voor een paar shilling. De naam ‘Wee Heavys’ kun je ook vertalen met ‘iets sterkers’, wat logisch is vanwege het hogere alcoholpercentage van dit bier. 

Scotch Ale wordt normaal gesproken alleen gebrouwen in ketels. Dit zorgt voor een zoete volle smaak met een heerlijke toon van karamel. Laat je verrassen door dit speciaalbier en zorg ervoor dat deze ook op jouw bier bucketlist komt te staan! Cheers! 

Wee Heavys perfect voor de koude winterdagen

Scotch Ales zijn perfect voor de koude winterdagen vanwege het hoge alcoholpercentage. In combinatie met vlees (wild), pikant (goed gekruid) eten en romige toetjes, komt Scotch Ale het beste tot zijn recht. Maar, natuurlijk kun je ook ‘solo’ genieten van dit echte typische winterbier.  

Founders brewery ging de uitdaging aan met Scotch Ale

Founders Brewery besloot om Scotch Ale als hun eerste bier te brouwen. En dat is zeer bijzonder, want dat is een behoorlijk uitdaging. Vanwege deze reden werden ze ook door veel mensen voor gek verklaard. Maar gek waren ze zeker niet, want met veel succes brouwden zij een geweldige Scotch Ale als hun eerste bier! 

Scotch Ale van Founders is het perfecte winterbier

Zoals je begrijpt is het natuurlijk de moeite waard om tijdens de winter een verrassende Scotch Ale van Founders Brewery te proberen. Hieronder onze tip: 

Backwoods Bastard

Een geweldige donkere kleur die verraderlijk lekker is: Backwoods Bastard is bij uitstek een Scotch Ale, perfect voor de koude winterdagen. Je kunt gerust zeggen dat dit een complex donker bier is met een ‘volle body’. Je proeft ‘sweet caramel’ en ‘roasted malts’. Deze Wee Heavy is een ‘kick-back sipper’ en is een verrassend winterbier die je sowieso moet proberen. Bestellen kan in onze webshop. 

Barley Wine

Waarschijnlijk minder bekend is Barley Wine, oftewel in het Nederlands ‘Gerstewijn’. Deze bierstijl heeft een bitterzoete, maar rijke smaak. Het heeft een hoog alcoholpercentage waardoor het ook tijdens de koudere dagen een perfecte keuze is. De naam van dit bier kan voor verwarring zorgen, er zit namelijk geen wijn in dit bier. Waarom dan BarleyWINE? Omdat de complexe smaken hebben gezorgd voor deze bijnaam. Bij wijn zien we namelijk ook vaak meerdere smaken en profielen naar voren komen. Barley Wine is een bijzonder speciaalbier die jij deze winter sowieso moet bestellen bij Beer Republic. 

Amerikaanse stijl Barley Wines of toch de Engelse variant?

Barley Wine is te verkrijgen in verschillende stijlen. De Amerikaanse stijl heeft een intense hop smaak en is hierdoor bitter. De Engelse variant is meer in balans door de combinatie van mout en hop. Je kunt dit winterbier het beste serveren met een charcuterie plank met verschillende vleeswaren. Liever kaas? Dan kun je een Barleywine ook goed combineren met romige kazen. In ieder geval kun jij deze winter genieten van een heerlijke Barleywine want je besteld deze gewoon bij Beer Republic.

Onze Barley Wine tips om te proberen deze winter:

Barely Wine van Evil Twin (Engels)

Fathead van Nebraska (Amerikaans)

Vanilla Bean Fathead (Amerikaans)

Old Ale: traditioneel Engels bier

Nog een bier voor de winter die misschien niet het populairste jongetje van de klas is: Old Ale. Dit traditioneel Engelse bier heeft net zoals bovenstaande bieren een hoog alcoholpercentage. Naast de echte najaarskleuren amber en donker koper, is de smaak zeer verrassend. Denk aan zoet met een kruidige geur. Over het algemeen ontdek je ook karamel, nootachtige en zelfs rokerige geuren. 

Old Ales die gerijpt zijn in hout, kunnen iets zurig van smaak zijn. Verder kan het ook zijn dat een Old Ale gebrouwen is met gedroogde vruchten waardoor het een karakter van wijn kan hebben. Zoals we al zeiden, dit is een verrassend winterbier die zeker een plek verdient in dit blog over de meest verrassende winterbieren voor 2021/2022. 

Onze tips voor Old Ale Engels bier:

Saule van The Bruery

Acier van The Bruery

Bestel winterbieren online bij Beer Republic

Dan is het nu tijd om je winterbieren of najaarsbieren lijst te updaten met de bovenstaande bieren die we hebben besproken. Wij zouden zeggen: probeer ze allemaal! Want smaken verschillen en zo ontdek je steeds nieuwe soorten speciaalbieren samen met Beer Republic. Winter is coming, dus bestel nu online de beste winterbieren voor de koude dagen bij Beer Republic. 

Naast winterbieren vind je bij ons ook nog ander soort bieren zoals: Saison bier of blond bier. Er zijn genoeg speciaalbieren om online bij ons te ontdekken.